Eyüpsultan'da "Vitrin" Göktürk, "Üvey Evlat" Diğerleri mi?

Eyüpsultan’da "Vitrin" Göktürk, "Üvey Evlat" Diğerleri mi?

Eyüpsultan denince zihnimizde canlanan o kadim ruh, ne yazık ki son yıllarda belediyecilik hizmetleri söz konusu olduğunda keskin bir sınıfsal ayrımın gölgesinde kalıyor. Eyüpsultan Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde "çöp konteynerlerini yenileme" projesi, niyet ne kadar iyi olursa olsun, uygulama biçimiyle ilçedeki o eski yarayı tekrar kaşıdı.

Soru şu: Neden her yol Göktürk’e çıkıyor?

Belediye, kentin estetiğini ve temizlik kalitesini artırmak için kolları sıvadı, "Pilot Bölge" olarak ise yine şaşırtmayan o adresi seçti: Göktürk.

Eyüpsultan’ın tam 29 mahallesi var. Ancak ne hikmetse akıllı belediyecilikten çevre düzenlemesine, vizyon projelerinden estetik dokunuşlara kadar her yenilikte "pilot bölge" zırhı hep aynı mahallenin üzerine giydiriliyor.

Alibeyköy’ün Suçu Ne?

Alibeyköy’ün o dar sokaklarında eski konteynerler artık can çekişirken, Yeşilpınar’da vatandaş kapakları bile kapanmayan çöp kovalarından yayılan kokuyla mücadele ederken; "estetik" kaygıların sadece Göktürk semalarında dolaşması, sosyal belediyecilik anlayışının neresine sığıyor?

Göktürk’ün geniş kaldırımlarına modern, şık ve tertemiz yer üstü kova konteynerleri yakıştıran irade; neden Düğmeciler’in, İslambey’in, Sakarya’nın veya Silahtarağa’nın sokaklarını bu "lüks"ten mahrum bırakıyor? Bir çöp kovasının bile modern olması için illa lüks sitelerin olduğu bir mahallede mi yaşamak gerekiyor?

"Pilot Bölge" mi, "Vitrin" mi?

Vatandaş artık bu durumu "pilot bölge" uygulaması olarak değil, "vitrin belediyeciliği" olarak okuyor. Bir mahalle parlatılırken diğerlerinin paslı, kırık dökük ve ihmal edilmiş görüntüsüne terk edilmesi, sadece görsel bir uçurum yaratmıyor; aynı zamanda halkın adalet duygusunu da zedeliyor.

Haber merkezimize ulaşan şikayetlerin ortak bir dili var: "Estetik sadece oranın mı hakkı?"

Sonuç Yerine: Adalet Sokaktan Başlar

Yerel yönetimlerin asli görevi, vergisini aldığı her vatandaşa aynı standartta hizmet götürmektir. Eyüpsultan Belediyesi’ne sormak hakkımız: Bu pilot uygulama, gerçekten tüm mahallelere yayılacak samimi bir değişimin başlangıcı mı? Yoksa her zamanki gibi imtiyazlı bir bölgeye yapılan bir yatırımın, "pilot" kılıfına uydurulmuş hali mi?

Eyüpsultan sadece Göktürk’ten ibaret değildir. Adalet de estetik de önce en ihmal edilen sokaktan başlamalıdır. Çünkü gerçek başarı, vitrini süslemek değil; arka mahallelerdeki o paslı konteynerleri, o kötü kokuyu tarihe gömebilmektir.

 

Şaban Yaşar Eyüpsultan Eyüpsultan haber